Facebook er elsket og hatet. Men jeg tror ikke det forsvinner enda. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har laget listen under. Funnet på VG, skrevet av Renate, og fikk meg til å knekke sammen i latter. Tusen takk, jeg kjenner igjen veldig mange av punktene du beskriver! Jeg lurer på, du trenger ikke skrive her altså, men hvor mange kjente du igjen og har du «syndet» selv?
Renate Andersen mener Facebook-etikette er et minefelt, og har tatt på seg oppgaven med å veilede folket med sin egen guide til hvordan du skryter akkurat passe mye.
- Hvis du ikke er sammen med venner så ofte, og kanskje heller ikke har så mange − post bilder på Facebook hver eneste gang du er hos noen, får besøk eller går på kafé. Ettersom det er mer vanlig å bare poste fra en og annen sammenkomst innimellom, vil frekvensen bli omtrent lik andres, og ingen kan vite at du har dokumentert 100 prosent av ditt sosiale liv.
- De fleste statusoppdateringer som omhandler kroppslige symptomer bør unngås. Å fortelle at du ligger på sykehuset med brukket arm er innafor, men hvor mange timer du tilbrakte på toalettet etter en nattlig kebab fra en restaurant på hjul, er utafor. Helt utafor.
- Hvis du ser smashing ut i bikini, ikke post bikinibilder. Det er utrolig irriterende å se bilder av folk som ser bra ut i bikini, spesielt hvis det er #nofilter, og på stranda langt syd. På en annen side, hvis kroppen din liker seg best under et pledd på sofaen og bærer preg av det i både form og farge, bør du post bikinibilder. Da er du tøff, kul og feminist.
- Vær ærlig, men ikke for ærlig. For mye ærlighet er klaging. Ingen liker folk som klager. Da er det bedre å juge litt. Eller nei, det er ærlighet vi vil ha. Nei, forresten, hvordan folk egentlig har det blir bare for mye å ta inn over seg. Jug. Det er det greieste.
- Ikke post så mange koselige kjærestebilder og offentlige kjærlighetserklæringer. Husk den gyldne regelen: «The best sign of a healthy relationship is no sign of it on Facebook.» Ergo: Jo flere søte nussebilder og klissete beskjeder du legger igjen på den andres vegg, jo sikrere blir vennelisten din på at forholdet deres synger på siste verset. Og det er jo ikke særlig vellykket, er det vel?
- Hvis du brenner for noe, og liker å fortelle om dette på Facebook, husk at størsteparten av vennelisten din ikke er like tent. Enten det er politikk, religion eller jobben din som får deg i fyr og flamme, holder det å minne folk på det sånn omtrent en gang i måneden. Husk – du skal please publikummet ditt. Det er det som gjelder på Facebook.
- Ikke bruk ordet hverdagslykke. Her er det bedre å gå for «show – don’t tell». Se over profilen din en gang i blant. Er det mye lykke, sørg for å poste noen litt sure oppdateringer. Det krever litt øvelse å treffe blink her, det må ikke gå over i klaging. Start forsiktig med å ytre mild misnøye over været en dag det regner.
- Oppdater profilbildet ditt akkurat så ofte at de som «stalker» deg ikke mister interessen, men ikke så ofte at du virker selvopptatt. Hvis det er mindre enn én uke siden sist du byttet profilbilde, og ansiktet ditt fra en ny vinkel er det mest interessante du har å dele med verden – ta en Facebookpause frem til trangen til å dele går over. Når du først poster nytt profilbilde, unngå trutmunn og intenst blikk. Gå for «jeg er snill, søt og til å stole på»-looken.
- Er du i en periode der livet føles helt perfekt, husk at dette kan virke støtende på andre. Let etter uperfekte elementer du kan krydre statusoppdateringene dine med. Det trenger ikke å være så ille, men det vil redde deg fra «irriterende perfekt»-båsen. Hvis du vanligvis poster bilder fra utenlandsturer, restaurantbesøk, vakre barn, glitter og stas, vil selv enkle ting som en vissen blomst i vinduskarmen (Å nei, glemte å be noen om å vanne mens vi var på Maldivene! :O ) eller en litt rotete kjøkkenbenk (Mannen har laget middag igjen – OMG er det så vanskelig å rydde etter seg?) høste stående applaus i form av mange likes.
- I motsatt fall, dersom du har mistet jobben, kjæresten har flyttet ut, bilen vil ikke starte og det er vepsebol under verandaen din – finn ørsmå positive ting og fokuser på dem. Unngå å belemre vennelisten med dine vanskeligheter. Trøstespiser du is? Dander isen lekkert, gå ut i solen og ta bilder av den. Ta av sokkene og få med føttene dine på bildet. Post bildene med kommentaren «koser meg med is på verandaen», og løp inn igjen før vepsen rekker å stikke deg.
Kanskje du også vil lese om mine tanker om store barn og sosiale medier også? Den finner du her!
Følg meg på Facebook |